Kaštela

Kaštela
Kaštela
Kaštela

Kaštela

Kaštela su grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pod nazivom Kaštela se podrazumjeva naziv za sedam Kaštela to jest niz spojenih naselja između Solina i Trogira.
 
Kaštela su pitoreskni grad srednje Dalmacije, u samoj blizini Splita, najvećeg hrvatskog grada na moru, Trogira grada pod zaštitom UNESCO-a i Solina poznatog po drevnoj Saloni iz rimskog doba.
 
Kaštela su naziv za sedam manjih spojenih mjesta uz obalu Kaštelanskog zaljeva. To su:
 

KAŠTEL - Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac.

 
Kaštela su udaljena desetak kilometara od Trogira na zapadu i Splita na istoku i vrlo su dobro povezana glavnim cestovnim pravcima s tim dijelom Dalmacije, ali i s kontinentalnom Hrvatskom.
 
Iznad Kaštela se u smjeru zapad-istok proteže planina Kozjak (779 m), a nešto dalje prema istoku i planina Mosor (1339 m). Kaštelanski zaljev, južna granica Kaštelanskoga polja, predstavlja potonulu depresiju između spomenutih planina na sjeveru i poluotoka Marjana i otoka Čiova na jugu. Rub između kopna i mora prate plićaci s čestim žalom, hridima i minijaturnim otocima. 
 
Kaštela se šire i spajaju u jednu neprekinutu cjelinu, 1986. godine uspostavljena je općina Kaštela. Raspadom Jugoslavije, uspostavom Republike Hrvatske Kaštela dobivaju status grada. Središte gradske vlasti nalazi se u Kaštel Sućurcu.
 
Glavna kaštelanska prometnica je Stara kaštelanska cesta, danas Cesta dr. Franje Tuđmana.
 
Za gospodarstvo je također važna i željeznica, a koja je sa svojih 5 stajališta na području Kaštela sastavni dio splitske prigradske željeznice.
 
Avionom je također moguće putovati između Kaštela i raznih destinacija diljem Europe jer se u njima nalazi Zračna luka Split.
Slapovi Krke izlet iz Splita
Izlet autom u nacionalni park Krka - slapovi Krke. Uživajte u prirodnim ljepotama rijeke Krke u...
Novalja  (plaža Zrče) party izlet iz Splita
Plaža Zrće je fenomen hrvatskog turizma, hrvatska Ibiza, gdje zabava traje 24 sata....