Split

Split
Split
Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, a drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Split je druga po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika. Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća koja je pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine, što je jedinstven primjer u svijetu. Split je smješten na jadranskoj obali u srednjoj Dalmaciji na Splitskom (Marjanskom) poluotoku. Od uzvisina, okružuju ga u zaleđu - sa sjevera i sjeveroistoka planina Mosor, sa sjeverozapada brdo Kozjak, s istoka brdo Perun, a stara gradska jezgra se nalazi podno brda Marjana. Splitski poluotok okružuju otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo. Split je pomorsko i cestovno središte i od minulih vremena do današnjih dana nezaobilazno je odredišite na raskrižju puteva između Srednje i Južne Europe. 

Split je grad mnogobrojnih manifestacija poput dramsko - glazbenog Splitskog ljeta i Dioklecijanovih večeri, popraćenih koncertnim spektaklima svjetskih renomiranih glazbenika, a život grada prenosi se na njegove ulice odavajući duh kontinuiranih događanja i sadržaja koji upotpunjuju dnevni i noćni život. Grad je to u kojem je moguće uživati u vrhunskoj gastronomiji i vinima, naći brojna kulturna događanja poput filmskih i kazališnih festivala, izložbi, vrhunskih muzeja i koncerata, grad koji nudi zabavu od brojnih klubova i barova preko uličnih događanja do muzičkih festivala koje svake godine posjeti i do 100 tisuća mladih iz stotinjak zemalja svijeta.

Brdo Marjan je simbol grada koje svojom šumom, stazama za trčanje, planinarenje i biciklizam, rekreacijskim terenima, ali i drevnim crkvicama upotpunjuje ponudu u kojoj možete uživati. Tu su i plaže, za grad veličine Splita neobično brojne i čistog mora, od slavne pješčane plaže Bačvice do kamenitih osamljenih oaza oko cijelog Marjana, te plaže na Žnjanskom platou sa brojnim sadržajima.

Sport je posebno obilježje Splita. Trofejni splitski klubovi poput K.K. Split (proglašen od strane FIBE najboljim klubom u 20. stoljeću), nogometnog kluba Hajduk (višestrukog prvaka bivše Jugoslavije i osvajača nacionalnog prvenstva te čestog sudionika UEFA klupskih natjecanja), vaterpolo klubova Jadran, Mornar i POŠK (osvajača kupova prvaka i Kupa kupova Europe) te pojedinaca poput tenisača Gorana Ivaniševića (pobjednika Wimbledona 2001.) i atletičarke Blanke Vlašić, uzdižu ovaj grad na pijedestal hrvatskog središta sporta. 

U gradu i okolici postoje svi sadržaji za ljubitelje povijesti i prirode, kao i za ljubitelje aktivnog odmora željnih adrenalinskih događaja. Panoramski se Split može razgledati pobliže sa prve marjanske vidilice ili s 11 km udaljene kliške tvrđave s koje se vidi cijeli Split te splitski akvatorij s otocima.

 

Dioklecijanova palača 

Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana. Oko 300. godine podigao ju je rimski car Dioklecijan i u njoj je boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.g) do smrti (316.g). Po svojoj kompoziciji Dioklecijanova palača nosi u sebi elemente carske vile, helenističkog grada i utvrđenog vojnog logora. Budući je palača bila 6km udaljena od najbližeg velikog grada Salone, bila je okružena bedemima. Postojala su četiri ulaza u palaču. Tri s kopnene i jedan s morske strane. Cijeli prostor palače bio je podjeljen na dva dijela. U sjevernom dijelu bile su smještene zgrade za poslugu, vojsku, skladišta i dr., a u južnom, raskošnijem dijelu, koji je zbog izravnavanja sa sjevernim bio podignut nad zasvođenim supstrukcijama (tzv. podrumi palače), nalazili su se objekti namjenjeni carskoj obitelji. 

 

Zračna i trajektna luka

U današnje vrijeme važno je spomenuti i međunarodnu zračnu luku Split, drugu po veličini i prometu u Hrvatskoj, kao i Splitsku trajektnu luku iz koje plove trajekti prema svim otocima srednje Dalmacije i brojnim drugim destinacijama na Jadranu.