Otok Korčula

Otok Korčula
Otok Korčula
Otok Korčula
Korčula je hrvatski otok na jadranskom moru pored dalmatinske obale. To je šesti najveći Jadranski otok. Ima razvijeno poljodjelstvo, ribolov, brodogradnja i turizam. Otok pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ima površinu od 279,03 km2 (dužina 46,8 km, širina 5,3-7,8 km) i 16.000 stanovnika. Najviša brda su Klupca sa 568 m i Kom sa 508 m. Klima je mediteranska (blaga); prosječna temperatura u siječnju je 9,8 °C, a u srpnju 26,9 °C. Prosječne godišnje padaline su 1100 mm, a otok je prekriven mediteranskom florom, ponegdje i šumom borova. Izgrađen je na dolomitima, tj. vapnencu. Jedno od najrazvijenijih polja je Blatsko polje koje je ujedno najveće. Otok je bio naseljen još u pretpovijesti. Najstariji nalazi su starijeg kamenog doba, u Veloj spili.
Tri najveća mjesta na Korčuli su glavni grad Korčula, Blato u unutrašnjosti, kao i mali lučki Vela Luka na zapadu otoka. Ostala mjesta i naselja su Brna, Lumbarda, Pupnat, Kneže, Račišće, Žrnovo, Prigradica, Prižba, Grščica, Čara, Zavalatica, Babina, Smokvica.
U gradu Korčuli stoji kuća za koju se vjeruje da je u njoj rođen Marko Polo. Postoji dvojba je li rođen na Korčuli ili možda negdje drugdje.
Modra špilja  izlet iz Splita / Trogira (Hrvatska)
Vaše putovanje započinje 90 minuta uzbudljive i ugodne vožnje našim gliserom do istočne strane...
Panoramski let Kornatsko otočje iz Sinja (Split) i sa otoka Brača
Panoramski let Kornatsko otočje iz Sinja (Split) i sa otoka Brača. Ruta leta iz Sinja: Sinj -...