Otok Korčula

Otok Korčula
Otok Korčula
Otok Korčula
Korčula je hrvatski otok na jadranskom moru pored dalmatinske obale. To je šesti najveći Jadranski otok. Ima razvijeno poljodjelstvo, ribolov, brodogradnja i turizam. Otok pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ima površinu od 279,03 km2 (dužina 46,8 km, širina 5,3-7,8 km) i 16.000 stanovnika. Najviša brda su Klupca sa 568 m i Kom sa 508 m. Klima je mediteranska (blaga); prosječna temperatura u siječnju je 9,8 °C, a u srpnju 26,9 °C. Prosječne godišnje padaline su 1100 mm, a otok je prekriven mediteranskom florom, ponegdje i šumom borova. Izgrađen je na dolomitima, tj. vapnencu. Jedno od najrazvijenijih polja je Blatsko polje koje je ujedno najveće. Otok je bio naseljen još u pretpovijesti. Najstariji nalazi su starijeg kamenog doba, u Veloj spili.
Tri najveća mjesta na Korčuli su glavni grad Korčula, Blato u unutrašnjosti, kao i mali lučki Vela Luka na zapadu otoka. Ostala mjesta i naselja su Brna, Lumbarda, Pupnat, Kneže, Račišće, Žrnovo, Prigradica, Prižba, Grščica, Čara, Zavalatica, Babina, Smokvica.
U gradu Korčuli stoji kuća za koju se vjeruje da je u njoj rođen Marko Polo. Postoji dvojba je li rođen na Korčuli ili možda negdje drugdje.
Luksuzni izlet Modra špilja iz Splita - Sve uključeno!
Luksuzni izlet Modra špilja iz Splita - Sve uključeno! Ovo je jedinstvena luksuzna cjelodnevna...
Hvar, Pakleni otoci i Brač - izlet katamaranom iz Splita
Uživajte u nezaboravnom izletu na mega-katamaranu s polaskom iz Splita do otoka Hvara, Paklenih...
Magična tura – Slapovi Krke i Plava laguna iz Splita ( Hrvatska)
Ova tura spaja zadivljujući obilazak slapova Krke zajedno s nezaboravnim iskustvima na turneji s...